De Duitse regering houdt rekening met een vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.
1. Bondskanselier Angela Merkel heeft naar verluidt de Britse premier David Cameron laten weten nog liever uittreding uit de Europese Unie door het Verenigd Koninkrijk te zien dan dat de EU toegeeft aan de wens van Downing Street om het vrij verkeer van personen in de EU aan banden te leggen. Dit heeft het Duitse tijdschrift Der Spiegel vernomen van ingewijden. En Berlijn lijkt de berichtgeving te bevestigen: een woordvoerder van de kanselarij zei dat het vrij verkeer van personen één van de hoekstenen van de EU is.
Daarnaast weet de Sunday Times te melden dat Downing Street toe heeft gegeven aan Berlijn en afziet van een plan om quota’s in te stellen voor laaggeschoolde immigranten. Cameron zou nu overwegen de bestaande EU-regels zover mogelijk op te rekken en kijken of het mogelijk is immigranten die geen baan hebben en binnen drie maanden zichzelf niet weten te bedruipen het land uit te zetten.
De Britse premier, die beloofd heeft de EU te hervormen en een referendum te houden over het EU-lidmaatschap in 2017, voelt de hete adem van de anti-EU-partij UKIP in zijn nek. Uit de laatste peilingen blijkt dat bij de verkiezingen volgend jaar UKIP bijna een vijfde van de stemmen zou krijgen en Camerons coalitiepartner, de Liberalen, zou wegvagen.
Oeps! We konden je formulier niet vinden.
2. Ook de regerende Partido Popular van de Spaanse premier Mariano Rajoy zou een grote verliezer zijn als er nu verkiezingen zouden worden gehouden. Het linkse Podemos, dat nog geen jaar geleden is opgericht, zou volgens een peiling in opdracht van de krant El País bij de verkiezingen in 2015 de grootste partij worden. Rajoy’s partij zou derde worden, achter de socialisten die in 2011 de verkiezingen groots verloren.
Spanjaarden lijken met hun voeten te stemmen uit onvrede over de torenhoge werkloosheid, de dalende levenstandaard en de tal van corruptieschandalen bij de gevestigde politieke partijen. Vorige week bood Rajoy voor het eerst zijn excuses aan voor een smeergeldaffaire waarin justitie 51 personen heeft gearresteerd, waaronder een aantal partijbonzen van de Partido Popular.
3. Vanochtend bekendgemaakte macrocijfers bevestigen wederom het beeld dat Nederland weet te ontkomen aan de verzwakking van de economie in de rest van de eurozone. De inkoopmanagersindex voor de Nederlandse industrie wees in oktober op wat sterkere groei, met name doordat producenten nieuwe orders in het sterkste tempo sinds begin dit jaar zagen stijgen.
4. De inkoopmanagersindex voor de industrie voor de gehele eurozone steeg in oktober licht, maar wees nog steeds op uiterst magere groei. De index nam toe van 50,3 in september naar 50,6 in oktober. Een indexstand van meer dan 50 betekent groei, minder dan 50 betekent krimp. Het meest positieve dat over de cijfers kan worden gezegd, is dat de neergang van de conjunctuur tot stilstand lijkt te zijn gekomen. Maar de toestand van de economie blijft evenwel kritiek. De vraag is zwak en de productie en nieuwe orders stijgen niet of nauwelijks. Producenten moeten daarom prijzen verlagen om aan de slag te komen en zien dan ook geen aanleiding om meer personeel in dienst te nemen. Regionaal gezien doen Ierland en Spanje het betrekkelijk goed, naast Nederland. In Frankrijk en Italië is er daarentegen sprake van krimp.
5. De macrocijfers die Beijing dit weekend bekend heeft gemaakt wijzen op zwakkere groei van de tweede economie ter wereld. De inkoopmangersindexen voor de industrie en de dienstensector lieten beiden in oktober een daling zien. En dat de regering geen aanstalten maakt om tegengas om de groeiverzwakking tegen te gaan bleek nog eens uit een artikel in staatsspreekbuis The People’s Daily. Daarin zei een topman van de Chinese centrale bank dat de stimulering die China in 2010 en 2011 ondernam “risico’s” heeft gecreëerd. Dat is een understatement. Sinds 2009 is krediet ten opzichte van het bruto binnenlands product geëxplodeerd van minder dan 140 procent naar 200 procent (250 procent volgens sommige berekeningen), ondanks dat het groeitempo van de economie is ingezakt.
6. Het Italiaanse Banca Monte Dei Paschi di Siena is van plan het kapitaaltekort van 2,1 miljard euro dat de Europese Centrale Bank (ECB) heeft blootgelegd volledig op te vullen met een claimemissie. En dat betekent dat aandeelhouders nog wat meer moeten bloeden voor de bank die steeds in het oog van de storm weet te staan. In juni haalde de bank 5 miljard euro aan vers kapitaal op om de balans te versterken en staatssteun af te lossen. Volgens de krant zouden private equity huizen KKR, Cerberus en JC Flowers overwegen deel te nemen aan de claimemissie. De vraag is of de Angelsaksische firma’s eisen dat de belastingbetaler er eerst een strik omheen moet doen in de vorm van een garantieregeling van de staat.
7. Het in Luxemburg gehuisveste Altice blijft op overnamepad. De kabelaar van miljardair Patrick Draghi heeft een bod van 7 miljard euro gelanceerd op de activa van Portugal Telecom, die in handen zijn van het Braziliaanse Oi. Vorige week kreeg Altice van toezichthouders het groene licht voor de overname van de Franse mobiele provider SFR.
8. De koers van PostNL maakt vanochtend een flinke snoepduik nadat de bezorger de boeken over het derde kwartaal opende. PostNL’s omzet steeg licht met 2 procent naar 988 miljoen euro doordat groei bij de pakjesbezorging en de activiteiten buiten Nederland de krimp bij de briefpost compenseerden. Door in de arbeidsvoorwaarden van werknemers te snijden verdubbelde de onderliggende operationele winst naar 34 miljoen euro. PostNL leed een nettoverlies van 130 miljoen euro vanwege een afwaardering van het belang in TNT Express. Daardoor kampt PostNL met een negatief eigen vermogen van inmiddels 747 miljoen euro tegen min 618 miljoen euro aan het einde van het tweede kwartaal. Daarnaast stegen de pensioenverplichtingen, wat het voor het bedrijf lastiger maakt om nog eens een keer dividend te gaan uitkeren.
9. Het Italiaanse statistiekbureau Istat heeft (alweer) de groeivoorspellingen voor de Italiaanse economie verlaagd. Istat verwacht nu dat de economie dit jaar met 0,3 procent krimpt, volgend jaar met een half procent groeit in 2016 met een procent groeit. In het voorjaar was Istat flink optimistischer en raamde het groei van respectievelijk 0,6; 1,0 en 1,4 procent. Italië is na Griekenland de slechtst presterende economie. Het bbp is meer dan 9 procent kleiner ten opzichte van de top van voor de crisis. Het is onwaarschijnlijk dat de economie dit decennium nog de vorige piek evenaart, tenzij het land de euro verlaat of het macro-economisch beleid in de eurozone heel erg grondig verandert.
10. Europese aandelenbeurzen noteren lager na de opluchtingsrally van afgelopen week die de meeste beurzen in staat stelde weer in het groen te komen voor het jaar 2014. Beleggers hebben het vizier vandaag nog gericht op een aantal Amerikaanse macrocijfers. De aandacht gaat echter vooral uit naar het rentebesluit van de ECB op donderdag en de Amerikaanse banencijfers op vrijdag.
Arne Petimezas is analist bij de financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl